torstai 21. maaliskuuta 2019

Mitä on laadukas varhaiskasvatus?


Hyvää valtakunnallista varhaiskasvatuspäivää!
Laadukkaalla varhaiskasvatuksella on todettu useasti olevan positiivisia vaikutuksia lapsen kasvuun ja kehitykseen sekä myöhempiin oppimistuloksiin. Mutta mitä tämä laadukas varhaiskasvatus on käytännössä? Jokaisella meistä on varmasti omat ajatuksemme ja mielipiteemme siitä, mitä laadukas varhaiskasvatus sisältää ja miten siihen päästään. Tässä seuraavaksi minun ajatuksiani laadukkaasta varhaiskasvatuksesta.


Minun mielestäni laadukas varhaiskasvatus on sitä, että aikuisella on aikaa lapselle. Aikaa kuunnella ja kuulla lasta, antaa syliä ja läheisyyttä, leikkiä, pelata ja puuhastella. Luoda mahdollisuudet monipuoliselle pedagogiselle toiminnalle kuten liikunnalle, musiikille, luovaan toimintaan, kulttuuriin, ympäristöön tutustumiseen sekä erilaisten asioiden tutkimiseen. Laadukkaassa varhaiskasvatuksessa jokainen lapsi nähdään yksilönä, omana itsenään. Tämä tarkoittaa sitä, että lapsen mielenkiinnon kohteet sekä yksilölliset tarpeet huomioidaan toiminnassa. Siellä hupsutellaan, heittäydytään, iloitaan, surraan, petytään, välitetään ja opitaan yhdessä. Laadukkaassa varhaiskasvatuksessa ammattitaitoiset työntekijät ovat lapsia varten. Tukevat lapsia heidän kasvussaan, kehityksessään ja oppimisessaan sekä tuovat turvallisuutta jokaiseen hetkeen.



Mitä meidän tulisi tehdä laadukkaan varhaiskasvatuksen eteen? Palautetaan jokaisen lapsen subjektiivinen oikeus päivähoitoon. Varhaiskasvatus on lapsen oikeus. Se on lapsen oikeus kasvun, kehityksen oppimisen tukeen.  Se ei säilytyspaikka lapselle siksi aikaa, kun huoltajat ovat töissä tai opiskelemassa. Meidän tulee varmistaa, että varhaiskasvatuksessa on riittävästi ammattitaitoista henkilökuntaa ja lapsiryhmät eivät ole liian isoja. Palauttamalla suhdeluvun takaisin yli 3-vuotiaiden ryhmässä siihen, että yhdellä kasvatusvastuullisella aikuisella voi olla korkeintaan 7 lasta vastuullaan, saamme ryhmiä edes hieman pienemmiksi. Tulee myös huolehtia siitä, että lapset, jotka tarvitsevat arjessa enemmän apua ja tukea, sen myös saavat.



Viime viikkoina ovat eri tahot nostaneet esiin varhaiskasvatuksessa olevia puutteita henkilöstömitoituksessa. Näitä puutteita on todettu olevan niin kuntasektorilla kuin yksityisellä sektorilla. Henkilöstökuluista säästetään, mikä aiheuttaa vajausta henkilöstössä tuoden kiirettä. Tämä kiire puolestaan vaikuttaa henkilöstön jaksamiseen samalla heikentäen varhaiskasvatuksen laatua. Yllä olevilla toimenpiteillä meillä on mahdollisuus varmistaa laadukas varhaiskasvatus lapsille nyt ja tulevaisuudessa.  


1 kommentti:

  1. Mistä siis säästät, jos siirrät rahaa varhaiskasvatukseen? Vai otatko velkaa?

    VastaaPoista