tiistai 25. toukokuuta 2021

Mikä minulle on tärkeää?

Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi

Tänään julkaistussa Pelastakaa Lasten raportissa kerrotaan, että moni lapsi kokee  henkisen hyvinvointinsa huonontuneen koronapandemian aikana. Hyvinvoinnin huonontuminen johtuu pandemian pitkittymisestä. Moni kertoo kantavansa huolta myös perheen toimeentulosta. 

Tämä raportti osoittaa sen, että koronapandemian jälkihoidossa tulee kiinnittää erityisen paljon huomiota lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiin. Pandemian pitkittyminen on johtanut etäopintojen lisääntymiseen, harrastusten tauottamiseen, kokoontumispaikkojen sulkeutumiseen (esim. nuorisotilat, kerhotilat), lomautuksiin, irtisanomisiin ja sosiaalisten kontaktien vähentämiseen. Moni lapsi ja nuori tulee tarvitsemaan enemmän tukea selviytyäkseen koulusta ja opiskelusta. Perheet tarvitsevat tukea arjessa ja lapsilla tulee olla oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen perheiden muuttuvissa elämäntilanteissa. 

Meidän tehtävänämme on huolehtia siitä, että niin varhaiskasvatuksessa, kouluissa kuin kokoontumispaikoilla on riittävästi ammattitaitoisia aikuisia, joilla on aikaa näille lapsille ja nuorille. He tarvitsevat turvallisia ja luotettavia aikuisia ympärilleen entistä enemmän. Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ja opetukseen terveissä ja turvallisissa tiloissa, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Tästä turvallisuudesta tulee aikuisten huolehtia. Kiusaamista ei tule sallia missään muodossa. 

On myös vietävä vauhdilla eteenpäin Haminassakin harrastamisen Suomen mallia. Harrastamisen Suomen mallin päätavoitteena on lisätä lasten ja nuorten hyvinvointia. Tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Haminan tulee lähteä mukaan kehittämään harrastamisen Suomen mallia Haminaan. Kehitystyöhön on tärkeää ottaa mukaan eri toimijoita niin kaupungista kuin eri seuroilta ja yhdistyksiltä.  

Minusta on myös tärkeää, että Haminaan saadaan perhekeskus. Perhekeskuksen tarkoituksena on tuoda lapsiperheiden palvelut saman katon alle, jotta ei tarvitisi asioida monessa eri paikassa. Kymsote on luvannut, että perhekeskus Haminaan tulee, mutta asia tuntuu vain kestävän. Paikka on vaihtunut muutamaan otteeseen, nyt näyttäisi siltä, että perhekeskus olisi tulossa Reutsinmäelle. Haminalaisilla perheillä on myös oikeus perhekeskukseen ja sen palveluihin. Tästä on pidettävä kiinni. 

Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi on minulle todella tärkeä asia ja näitä asioita tulen pitämään esille myös päättäjänä. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti